Turnhout - Twaalf veroordelingen in dossier lab, dumping en plantage

29.11.2023

Op 29 november 2023 hebben de correctionele rechters van de Rechtbank van eerste aanleg Antwerpen afdeling Turnhout, 12 beklaagden veroordeeld voor verschillende feiten aangaande drie drugslaboratoria tin Beerse, Genk en Houthalen-Helchteren en een cannabisplantage in Houthalen-Helchteren.

De feiten kwamen aan het licht na een uitslaande brand in garages in Houthalen-Helchteren. Tijdens de bluswerken werd een synthetisch druglaboratorium ontdekt. Eerder was er ook gedumpt drugsafval gevonden dat in verband kon worden gebracht met het labo in Beerse.

De tenlasteleggingen omvatten onder andere: aanmaak en handel van amfetamine, teelt en verkoop van cannabis, bezit van verdovende middelen en diefstal van elektriciteit en water.

De rechtbank oordeelde dat vier beklaagden een controlerende en coördinerende rol hadden. Drie van hen hebben de feiten bovendien gepleegd nadat ze een eerdere straf voor gelijkaardige feiten hadden gekregen.

Eén van hen wordt ook vervolgd voor opzettelijke slagen met verzwarende omstandigheden, belaging en bedreiging van zijn echtgenote. De rechtbank acht deze feiten bewezen en veroordeelt de beklaagde hiervoor tot een gevangenisstraf van 2 jaar en een geldboete van 400 euro .

Deze eerste beklaagde wordt ook voor de andere tenlasteleggingen veroordeeld. De rechtbank legt daarvoor een gevangenisstraf van 8 jaar op en een geldboete van 16.000 euro. Er wordt ook voor 300.000 euro verbeurd verklaard per equivalent.

De drie andere beklaagden die een controlerende en organiserende rol hadden worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6 tot 7 jaar en geldboetes van 16.000 euro. Hier wordt in totaal voor 650.000 euro verbeurd verklaard per equivalent.

Acht andere beklaagden worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 jaar tot 14 maanden al dan niet gedeeltelijk met uitstel en tot autonome werkstraffen van 120 tot 250 uren en boetes tot 8.000 euro.

(bron: hoven en rechtbanken)


Turnhout - Twaalf veroordelingen in dossier lab, dumping en plantage