Gevangenisstraffen en geldboetes na ontdekking cannabisplantage in Willebroek

28.11.2022

De correctionele rechtbank in Antwerpen legde gevangenisstraffen en geldboetes op aan drie mannen en een vrouw voor de exploitatie van een cannabisplantage in Willebroek.

De politiediensten van PZ MeWi vernemen op 13 juli 2021 dat er zich een cannabisplantage zou bevinden in de Baeckelmansstraat in Willebroek. In de woning zou er sinds een tweetal weken een doordringende cannabisgeur waarneembaar zijn. Daarenboven was de woning sinds januari 2021 verhuurd, terwijl er geen spoor was van vaste bewoners. De ramen bleken afgeplakt en de houten luiken waren gesloten. Er stonden in de woning ook enkele ramen open, wat kon wijzen op de aanwezigheid van ventilatie.

Tijdens de huiszoeking, op 15 juli, treffen de politiediensten drie knippers aan. Ze waren bezig met het oogsten en verknippen van de cannabis. De knippers zijn alle drie illegalen van de Chinese nationaliteit. Uit het onderzoek van de lokale recherche van PZ Mechelen-Willebroek onder leiding van de onderzoeksrechter kwam de betrokkenheid van een 42-jarige man uit Nederland naar boven. De man wordt aanzien als het leidende figuur in de plantage aangezien hij deel uitmaakt van een bovenbouw organisatie.

In totaal werden er 1134 cannabisplanten aangetroffen, waarvan 330 planten reeds werden geoogst; goed voor 37 kilogram cannabis. Uit nazicht bleek bijkomend dat er ook illegaal elektriciteit werd afgetakt.

De 42-jarige Nederlandse man kreeg een gevangenisstraf opgelegd van 3 jaar en een geldboete van 24.000 euro. De man moet eveneens meer dan 48.000 euro terugbetalen voor de diefstal van elektriciteit aan netbeheerder Iverlek. De drie knippers kregen elk een gevangenisstraf van 18 maanden en een geldboete van 8.000 euro.

De feiten werden gekwalificeerd als teelt van verdovende middelen en diefstal van elektriciteit.